tiistai 29. tammikuuta 2013

Saumurilla hurautettua, applikoimalla koristeltua







"Hiljaa hyvä tulee"...  Leikkasin tämän hupparin yli vuosi sitten perheemme "isolle veljelle". No isoveli ehti kasvaa liian isoksi tälle puserolle ennenkuin sain hurautettua sen valmiiksi - onneksi oli pikkuveli, jolle paita kelpasi.

Samalla paitaa ommellessa tein työhöni oppimateriaalia trikoon ompelusta ja applikoinnista. Tässäpä muutama juttu myös tänne. Jospa niistä olisi apua jollekulle =)!


Applikoinnissa eli päällikeompelussa  kannatttaa käyttää ihan erikseen saatavia applikointipaininjalkoja tai vastaavia. Applikoitaessa on hyvä nähdä pistojen syntyminen. Käytän aina ylälankana konekirjontalankaa, sillä langassa on kiiltoa joka tekee applikoinnista näyttävämmän kuin tavallisella ompelulangalla ommeltu pisto.




Aloitus- ja lopetuslanganpäät on varminta viedä työn nurjalle puolelle ja päätellä ne siellä solmimalla yhteen alalangan kanssa ennen lankojen katkaisua. Näin paksut edestakaisompeleet voi jättää tekemättä ja työ näyttää siistiltä.



Liian pieniä ja koukeroisia kuvioita on vaikea saada ommeltua siististi. Tässä kuviossa tähti on hyvä esimerkki siitä (tähtikuvion halkaisija n. 2 cm). Ei ihan ärräpäitä lennellyt, mutta melkein!



Jotta applikointi onnistuu hyvin on tärkeää tukea applikoitava kangas.  Käytin tässä irtirevittävää- paperisen kuitumaista- tukikangasta. Teippasin tukikankaan paikoilleen maalarinteipillä ennen ompelun aloittamista.  
 
 
 
Ompelun jälkeen tukikangas revitään irti. Alalankana konekirjontalangan kanssa käytetään aina tavallista ompelulankaa.



Joustavia kankaita ommeltaessa olkasauma kannattaa tukea AINA  venymättömällä nauhalla tai kangassuikaleella. Tämän hupparin olkasaumaan olen kiinnittänyt kanttinauhaa. Tällöin trikoovaate pysyy aina "hyväryhtisenä" ja olkasauma ei ala venyä alaspäin.



Tuo merkki minkä applikoin on nuorison suosima skeitti-merkki - tai näin minun on annettu ymmärtää. Hieman mietin, että laitanko tätä työtäni lainkaan tänne blogiin, sillä en missään nimessä haluaisi olla toisten tuotemerkkien kopioija. Hupparin malli ja logon koko kankaineen on sentääs omiani. Logossa käyttämästäni, skottiruutuisesta kankaasta äitini ompeli minulle takin n. 40 vuotta sitten. Jää nyt nähtäväksi mitä poikani tekee 40 vuoden kuluttua puserokankaasta ylijääneillä tilkuilla =)!

 

maanantai 21. tammikuuta 2013

Tablen suojakotelo



Tilkkukopan uumenista ja kaapista löytyneistä tarvikkeista tein matkatablelle suojakotelon.




Leikkasin solumuovista kaksi sopivan kokoista palaa suojaamaan tablettikonetta.




Teippasin ilmastointiteipillä solumuovinpalaset kiinni toisiinsa.





Ompelin suojapussin. Mitat otin solumuovista teipatusta "pussukasta". Ulkopuolelle tuleva pussi (vihreä kangas) on suurempi kuin sisäpussi eli vuori (ruskea kangas).
Koska suojapussiin/ koteloon tuli myös "paksuutta", tein vihreän pussukan pohjaan kulmaompeleet.




Kun varastossa ei ollut yhtä leveää tarranauhaa niin kiinnitin niitä kaksi vierekkäin.





Vuoritin vihreän pussin ruskealla kankaalla ja päällitikkasin sauman. Jätin vuorikankaan pohjan auki, jotta sain työnnettyä solumuovikoteloni kankaiden väliin.





Ompelin vuoren pohjan kiinni ja työnsin sen suojakotelon sisään.





Ja sitten vuorikankaan perässä kotelon sisään sujahti myös uutukainen tablettini.





Ehkä sittenkin olisi pitänyt ommella kunnon läppä... Tabletti kyllä pysyy kotelossaan , mutta  peittävämpi läppä olisi suojannut koteloa esim lialta... Taidan tehdä sitten seuraavaan ...





No mutta tyytyväinen kumminkin olen. Kotelosta tuli mukavan napakka ja nyt "tablea" on mukavampi ja huolettomampi kuljettaa reissuissa mukana.

perjantai 11. tammikuuta 2013

Pikkuemännän mekko



Keski-Suomessa asuva, topakka pieni kummityttöni sai tällaisen mekon joulupukin tuomana. Kaavat on vanhasta Ottobresta (3/2011, malli 18) hieman mukailtuna taskujen osalta ja helman sauman jätin myös pois.
Taskut on reunustettu vinonauhalla ja juuri sen kokoiset, että Pipinalle mahtuu asustamaan siellä.




Laiska käsinompelija kun olen niin laitoin olkapäälle painonapit ja hieman kasvunvaraa mekkoon tuli lisää kun olkaimia voi säätää kahteen eri pituuteen. Kaava oli 120 cm.






Liivimekko on vuoritettu vain yläosasta pikkuruutuisella kankaalla. Kankaat on 100% puuvillaa. Arvatkaas mihin käyttötarkoitukseen pinkki ruutukangas oli Eurokankaassa tarkoitettu - pöytäliinakankaaksi =) !



tiistai 1. tammikuuta 2013

Suklaametsä

 
Hyvää Uutta Vuotta Kaikille!
 
Ihan posket punaisena, nolona ja häpeillen tulin piipahtamaan täällä blogissa. Lukijoita on tullut hurjasti lisää ja klikkauksia ihan mahdottomasti. Voi kiitos Teille! Kaikki tuo lämmittää mieltäni, mutta saa minut harmittelemaan kun en ole ehtinyt ylläpitää ja päivittää blogia. Näin kyllä arvelinkin jo syksyllä käyvän, sillä lupauduin lähtemään mukaan lasteni urheiluseuran toimintaan tietäen, että se tulee viemään aikaa. Mutta ihan sitä en osannut arvata, että se vie kaiken ajan - siis todellakin! Omaa syytäkin kyllä on sillä jos johonkin alan niin sitten mennään "sata lasissa".
 
Helpommallakin siis olisin päässyt mutta täytyy todeta, että jos olen paljon antanut olen myös saanut moninverroin takaisin. Olen päässyt tutustumaan kirjapainotekniikkaan, oppinut paljon uutta kuvankäsittelystä ja tietotekniikasta, matkustanut, tutustunut uusiin ihmisiin ja saanut paljon uusia ystäviä. Elämää rikastuttanut syksy on siis takana.
 
Nämä kuvat minun oli tarkoitus julkaista ennen joulua, mutta kuinkas kävikään... Pare siis myöhään kun ei milloinkaan ;-)!
 
Tällaisilla kuusilla muistin jouluna naapureita ja lasten kummeja.